Sider

fredag den 8. maj 2015

DIY: Slyngevugge

Opskriften er kun til privat brug og anvendes på eget ansvar.


Du skal bruge følgende:

2 stykker tætvævet bomuld a 250 cm (140 cm bredt). Jeg har brugt lagenlærred.

2 stykker af samme bomuld på 74 x 42 cm til endestykkerne

1 stykke af samme bomuld på 14 x 61 cm til at beklæde afstandsstykket

2 x 34 cm bred elastik (4 cm)

55 cm rundstok med diameter 24 mm

4 bånd a 80 cm stykket til at binde afstandsstykket fast på vuggen.

1 slyngering - jeg har købt hos mamaslife.dk.

Ophæng til dørkam/loft samt fjeder. Jeg har købt en brugt ny hoppegynge til 50 kr som kan tage op til 15 kg. Ellers kan de købes hos mamaslife.dk

1 stk blød madras a ca 83 x 32 cm - sy evt en af et par lag pladevat.

Fremgangsmåde:

1. Klip alle stofstykkerne ud og sav rundstokken til.

2. Endestykkerne: Vuggen har to endestykker, en i hver ende. Foroven sættes der elastik i endestykket på følgende måde:

Fold endestykket på midten, og læg elastikken langs den foldede kant. Sy nu hver side (der hvor nålene sidder på billedet). Sørg for at få elastikken med i begge syninger. Lav først den ene som billedet viser, træk elastikken over til den anden side og sy langs denne.

Så burde du have følgende:
Gør dette på begge endestykker, vend dem om, og stik under elastikken fra retsiden (brug evt lynlåstrykfod for at komme så tæt på elastikken som muligt). Sy ikke ind i elastikken!

Nu er de to endestykker færdige.

3. Endestykkerne syes på de to stykker stof. Længden er 250 cm og bredden er 140 cm. Find midten af længden på det ene stykke stof og marker dette. Sæt midten af endestykket over midten af længden - et endestykke i hver side af det store stykke stof. Se billede nedenfor. Læg det andet stykke stof ovenpå ret mod ret. Sy langs siden så de to stykker stof bliver syet sammen ret mod ret og har endestykket imellem sig


 Sådan ser det ud hvis man ser syningen fra retsiden efterfølgende.

4. Hjørner på endestykkerne: De påsyede endestykker skal have hjørner så vuggen er lukket forneden. Dette gøres på følgende måde:

Vend om på vrangsiden og marker 8 cm fra det påsyede endestykke i hver side. Pil syningen op. Tag fat igennem hullet og træk endestykket over til syningen. Sy nu syningen igen, hvor du har endestykket inde i denne. Gør det på begge endestykker.
 Således ser hjørnet ud fra retsiden.

5. Luk slyngevuggen så den danner en ring - gøres således: Træk din slyngering ned over den ene ende (de 140 cm på det store stykke stof). Sy de to ender sammen ret mod ret, og lad et hul stå åbent så du kan vende slyngen om. Vend det om, og luk hullet ved at lave en flad syning hvor begge stykker stof syes sammen langs siden med de 140 cm samtidig med hullet lukkes.

Nu burde du have en slyngevugge uden afstandstykke.


6. Afstandsstykke: Til afstandstykket skal du bruge dit lille stykke stof på 14 cm x 61 cm samt dine 4 bånd. Sy ned langs siderne på stofstykket, så du har et stykke på 61 cm som er syet langs begge sider. Sy nu båndet fast i den ene ende som billedet viser. Vend om på retsiden gennem åbningen i den anden ende og stryg.



Put rundstokken ind i afstandstykket og sy enden sammen samtidig med båndene i den anden ende syes fast.
Så er dit afstandsstykke færdigt.

7. Hæng slyngevuggen op i ringen og bind afstandsstykket på. I hver side af endestykker isættes 3 KAM knapper som lukkes op langs vuggens side. En af knapperne sættes øverst i elastikken, de andre med en god afstand ned langs afstandsstykket (kan måske fornemmes på billede 2 herunder).




Læg madrassen i og så er din slyngevugge færdig!

Ekstra info om slyngevuggen:
Slyngevuggen har et stort liggemål, større end de 83 cm madrassen dertil er. Slyngevuggen skal "slynge" sig om barnet og skabe tryghed, men kan sagtens bruges af et barn der er længere end 83 cm hvis ønsket. Sørg for at dit ophæng er beregnet til x antal kg du vil anvende.

Siderne på slyngevuggen ser høje ud på billederne. Når der har været vægt i vuggen et par gange, vil den trækkes længere ned. Siderne er ikke så høje at det er svært at ligge barnet deri. Alternativt kan man åbne en knap eller to i den ene ende, når barnet lægges ned.

Jeg har valgt at lave slyngevuggen af dobbelt lag bomuld for at sikre at stoffet er tykt nok til vægten. I teorien kan man anvende et lag stof, hvis man ønsker dette. Men sørg for at det kan bære det ønskede antal kg.

Man kan lave nylongjorde som kan sættes mellem ring og fjeder, og mellem fjeder og ophæng osv for at undgå at metal er mod metal.

Jeg har ikke fået taget et billede med det endelige ophæng på, så det må I tænke jer til. Det kan være det kommer når Lillefisen kommer til verden. For nu er slyngevuggen pakket ned indtil da, de næste 4 måneder.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Skriv gerne en lille kommentar - så jeg ved du læser med - det gør mig glad!