lørdag den 9. november 2013

Hvor kommer din kreativitet fra?

Et spørgsmål jeg tit har tænkt omkring min egen. Mange spørger tit om ens forældre også er kreative eller hvor man har det fra. Jeg har aldrig rigtig vist hvad jeg skulle svare - og er stadig i tvivl.
Mine forældre har altid stimuleret mig kreativt, vi har altid været med i de processer, som kunne påvirke det - og jeg har altid gerne villet det.
Om det har været at trykke 500 brunkager ud med udstikkere
Klippe til og fra kort til alle vores julegaver
Hjælpe lillebror med at pakke gaver ind til kammeraters fødselsdage
Hjælpe far med at udregne og bygge hylder i et skråskab
eller hvad der nu skulle udføres af praktiske sager som sætter de kreative tanker i gang.

Men jeg er også altid blevet opfordret til at lave kreative ting
Har fået perler i massevis i julegave - for ikke at nævne broderikits, malergrej (og stafeli selvfølgelig) og meget andet
I køkkenet har vi altid haft en skuffe fuld af pap og papir til at klippe og klistre

Men om mine forældre er kreative? Der har jeg aldrig rigtig vist hvad jeg skulle svare
Min far kan sy på symaskine - og det kan min mor ikke! Han syede i årevis dele og grej til vores fastelavnskostumer - der er ikke det han ikke har en god løsning på - som han kan lave selv - og jeg undrer mig tit over han ikke blev ingeniør men arbejder i en bank.
Min mor har strikket og hæklet meget, da vi var børn, men har ikke gjort det i mange år. Hun var faktisk en dygtig tegner, men har heller ikke gjort det længe.
Min mormor og oldemor var de dygtigeste strikkedamer og jeg ærger mig ofte over at de gik bort så tidligt at jeg ikke bare fik en snert af deres hjælp til disse kundskaber.
Så tildels har jeg oplevet mine forældre med kreative hobbyer og så alligevel ikke.
'Dengang' gjorde man sig mere i strik og hækleri - og det er også ved at vende tilbage.
Men forleden da vi på mystisk vis rørte dette emne over middagsbordet fandt jeg ud af at min far faktisk dyrkede mere end vores fastelavnskostumesyning - han har engang lavet et rya tæppe (for det var jo moderne) til under sofabordet - i lilla!
Manden har bundet tusindvis af snore på et net!
Det var sjovt at tænke på - og der slog det mig at det er der jeg har det fra. Jeg tænker tit: Det kan jeg sgu gøre selv - og gør det! Kender jeg ikke teknikken eller har grejet så skal jeg nok fikse den også!

Har du tænkt over hvor du har det fra?

7 kommentarer:

 1. Ja den tanke har jeg også tit haft.
  Min mor syede alt tøj til mig da jeg var lille. Jeg var en rigtig lille hippie unge med fodformede sko og sving i bukserne. Min mor havde de vildste bukser med svaj, gule træsko og tørklæde på hovedet og var pædagog.
  Mon det er derfra kreativiteten stammer. Vi har ikke værer specielt kreative hjemme. Jeg har dog altid elsket at have formning, som det hed dengang jeg gik i skole.
  Min første møde med kreativiten, eller første gang jeg mærkede den inden i, var i min første svære depression. Jeg kunne få de mest fantastiske ideer og det var også her jeg malede billeder. På seminariet blomstrede kreativiteten også. Der havde jeg værkstedsfag, drama og musik, så fedt.
  Desværre er jeg nu kronisk syg med depressioner mm. Men sygdommen har gjort at jeg har arbejdet meget med mig selv og er kommet ind i kernen af mig selv. Kreativiten er blevet en del af mig og min udtryksform.
  Min datter i skulle i skolen lave et stamtræ og her fandt jeg ud af at mange af mine forfædre havde været skomagere, møbelpolstre mm. Altså nogle der kunne noget med hænderne. Min mormor kunne strikke de flotteste bluser, min mor har jeg senere fundet ud af er fantastisk dygtig til at tegne ogmale, mem har aldrig dyrket det. Så mon ikke jeg har fået en del kreativitet med i blodet;-)

  SvarSlet
 2. Jeg ved jeg har det fra begge mine forældre... Var der et musikinstrument jeg viste talent for, sørgede de for at skaffe mig et ordentligt instrument og noget undervisning....
  Min far var meget dygtig til at male akvareller, og hans tegne-evner har han videregivet til alle sine 7 børn i større eller mindre grad...
  Min mor har altid lavet en del håndarbejde, og størstedelen af mine kundskaber inden for syning og strik kommer fra hende...

  De har ALDRIG bremset os i vores udfoldelser - og Min mor har kasser på loftet med ting og sager vi har nørklet rundt med, og det smukkeste hjemmelavede julepynt... Og det har været vidunderligt at have sådan en opvækst

  SvarSlet
 3. Det er faktisk lidt sjovt, for jeg tror også, at jeg har min kreative side fra min far, ikke at han kunne sy, men til gengæld kunne han lave stort set alt andet med sine hænder. Min mor kan til gengæld knap nok tråde en nål ;-) Ja de mænd de kan rent faktisk godt være ret kreative ;-)

  SvarSlet
 4. Rigtig dejligt og relevant indlæg. Du har ihvertfald fået mig til at tænke :-)
  Selvom jeg nu faktisk slet ikke er i tvivl om hvor min kreativitet den kommer fra. Min mor har altid været kreativ, har siddet og strikket hver aften foran tv'et når det var tændt, og eller hvergang hun sad stille. Derudover syede hun næsten alt mig og min søsters tøj, så jeg har vidst fået det ind med modermælken :-)
  Til slut, kan jeg sige at min mormor er håndarbejdslærer på aftenskolen, og stoppede i en alder af 76, og er virkelig up-to date. Så min kreativitet kommer helt sikkert fra min familie, og naturligvis min egen interesse!

  SvarSlet
 5. Det er sjovt at læse det her indlæg, det sætter tankerne igang.
  Jeg er ikke i tvivl om at jeg har det fra begge mine forældre. Min mor er en rigtig krea-dame når det kommer til papirklip, udskæring - sådan rigtig "Klematis"-agtigt med nisse i tubestrik, små påskekyllinger i tubestrik og alt mulig andet. Sy kan hun ikke. Ej heller hækle. Hun lærte for nogle år siden at strikke strømper, men efter 20 par så gad hun ikke det mere.
  Min far er sådan en rigtig håndværker-far: "Et legehus siger du, jamen det bygger vi da" - og netop det der "vi" tror jeg har gjort en positiv forskel. Han har altid sagt at det kan man da sagtens lave selv (og gør det stadig) og det er bare en fed tankegang, hvis du spørger mig! Så en blanding af min fars gå-på-mod og min mors altid eksisterende kreatålmodighed med mig da jeg var barn, må være det der har båret frugt :)

  SvarSlet
 6. Jeg bliver faktisk tit spurgt af mine veninder hvor jeg får alle mine idéer fra. Det kommer bare til mig på de mærkeligste tidspunkter. Så jeg trækker som regel på skuldrene når jeg bliver spurgt hvor jeg får mine idéer fra. Min mor har syet og strikket lidt i sine tidligere dage, men ikke noget helt vildt. Så jeg ved ikke lige hvor jeg "har det fra" :-)

  SvarSlet
 7. Min mor syede tøj til min bror og jeg, og min farmor strikkede til os. Min far er god til alle mulige gør det selv projekter, og som barn broderede min bror og jeg meget og vi lavede også ofte perleplader. Så vi blev i hvert fald stimuleret på det kreative plan :) Faktisk fik jeg lidt af et chok, da jeg fandt ud af at alle de mange rya tæpper min mormor og morfar har derhjemme, er nogle min morfar har lavet! Han er en stor stærk smed, så det der med at han har siddet og syet passer slet ikke til mit billede af ham... ;) Men jeg har i hvert fald fået min kreativitet MANGE steder fra ;)

  SvarSlet

Skriv gerne en lille kommentar - så jeg ved du læser med - det gør mig glad!